Dalénmuseet i Stenstorp och Ekonomiska museet i Stockholm delar på Näringslivshistoriska priset 2021. Museerna får det för sitt framgångsrika folkbildande om företagandets och ekonomins roll i samhällets utveckling. Med utmärkelsen från Centrum för Näringslivshistoria följer en prissumma om 100 000 kr, som mottagarna delar på. Utmärkelsen delas ut 9 september på den årliga historiebrukskonferensen History Marketing Summit.
Näringslivshistoriska priset instiftades 2019 av Centrum för Näringslivshistoria. Utmärkelsen går till den eller de som gjort bestående insatser för att lyfta svensk näringslivshistoria och visa på de svenska företagens bidrag till det gemensamma samhällsbygget. Förste mottagare var skriftställaren Anders Johnson. Under pandemiåret 2020 pausade priset, men är nu åter.
När priset nu delas ut för andra gången går det till Dalénmuseet och Ekonomiska museet. Mottagarna utsågs i veckan av prisets jury, efter att öppen nomineringsperiod givit ett stort antal kandidater från akademi, journalistik, näringsliv och institutioner. Juryns motivering löd:
Dalénmuseet i Stenstorp och Ekonomiska museet i Stockholm får Näringslivshistoriska priset 2021 för sina föredömliga folkbildningsinsatser inom svensk näringslivshistoria. Utifrån vitt skilda förutsättningar bjuder de sina besökare på perspektiv och diskussioner om företagandets och ekonomins roll i samhällsutvecklingen. Genom berättelser som knyter samman dåtid och nutid, lokalt och globalt, väcker museerna nyfikenhet hos gammal som ung – om kreativitet, företagande och ekonomi.
Lennart Francke, juryordförande för Näringslivshistoriska priset, kommenterade valet:
”Dalénmuseet och Ekonomiska museet är välförtjänta mottagare av årets Näringslivshistoriska pris. De visar hur brett och informativt näringslivshistoria kan presenteras.”
Prismottagarna tar emot utmärkelsen den 9 september på historiebrukskonferensen History Marketing Summit i Stockholm. De kommer då att ge kortare pristagarföreläsningar, med fokus på aktuella aktiviteter i sina verksamheter.
” Vi är fantastiskt glada över det här fina priset, som dessutom kommer precis när vi firar 25-årsjubileum. Intresset för Gustaf Daléns livsverk och berörande levnadsöde är lika engagerande och inspirerande än idag. Den här utmärkelsen sporrar oss i vårt arbete, som till stora delar bedrivs ideellt,” säger Mikael Hildingsson, ordförande för Gustaf Dalénsällskapet som driver Dalénmuseet.
”Vi är mycket stolta och glada över att tilldelas Näringslivshistoriska priset. Det ger oss ytterligare kraft och energi i vårt arbete med ekonomiskt lärande där historien, nutiden och framtiden finns med”, säger Cecilia von Heijne, museichef för Ekonomiska museet.
Om Dalénmuseet
Dalénmuseet, i hjärtat av Västsverige, är ett upplevelsemuseum över uppfinnaren Gustaf Dalén och företaget AGA där han arbetade. Klippapparaten, solventilen och glödnätsbytaren är bara en del av vad som gjorde Nobelpristagaren Gustaf Dalén berömd över hela världen. Museet drivs av en ideell förening och startades 1996 i det gamla tingshuset intill järnvägsstationen i Stenstorp, Gustaf Daléns födelseort. Besök gärna www.dalenmuseet.se.
Om Ekonomiska museet
Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är en plats för ekonomiskt lärande, som lyfter fram föremål och ekonomiska teman för att inspirera och väcka nyfikenhet kring ekonomins roll i historien och i våra liv idag. I museets samlingar finns 650 000 föremål – mynt, sedlar, medaljer och andra föremål – som kan berätta om ekonomi och handel, om historia och kultur. Museet ingår i Statens historiska museer. Besök gärna www.ekonomiskamuseet.se.
Om Centrum för Näringslivshistoria
Centrum för Näringslivshistoria, som instiftat Näringslivshistoriska priset, är ett av världens ledande näringslivsarkiv. Sedan 1974 hjälper man företag att ta hand om sitt historiska material i professionella arkivlösningar, fysiska och digitala. Företag erbjuds även stöd i att aktivt använda sin historia som en strategisk och affärsstödjande tillgång. Dessutom bedriver Centrum för Näringslivshistoria, via sitt forskningssekretariat, oberoende forskning och initierar projekt i tvärvetenskaplig samverkan. Centrum för Näringslivshistorias huvudman är en ideell förening och de kommersiella tjänsterna erbjuds via ett helägt servicebolag. Besök gärna www.naringslivshistoria.se.
För mer information:
- Om Näringslivshistoriska priset, se www.naringslivshistoria.se/nhp.
- Om History Marketing Summit 2021 (HMS121), se naringslivshistoria.se/hms21/
- Om Centrum för Näringslivshistoria, prisets instiftare, se www.naringslivshistoria.se.
För intervjuer, pressinformation, pressbiljetter till HMS21 eller annat, kontakta: Anders Sjöman
Kommunikationschef, Centrum för Näringslivshistoria
08-634 99 23 eller 070-717 60 78
anders.sjoman@naringslivshistoria.se